kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Szorgos kezek szüreteltek négy iskolából

szuret3717Hétfő délelőtt a dobronaki Paphegyen kialakított ampelográfiai kertben idén is szorgalmas diákok végezték el a legszebb őszi munkát, a szüretet. A nemzetközi gyermekszüret a Dobronaki KÁI, Dobronak Község, a helyi bortermelők egyesülete, valamint a Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Intézet közös szervezésében valósult meg.
Az amplelográfiai kertbe három ország négy iskolájából érkeztek diákok: a Dobronaki KÁI-ból, a Rakicsáni Mezőgazdasági Középiskolából, a magyarországi Rédicsi Általános Iskolából, valamint a horvátországi Štrigovai Általános Iskolából, illetve tiszteletüket tették a borlovagok is.
A gyerekek a délelőtt folyamán megismerkedhettek a szüreti munkával, a szőlő szedésétől a préselésig láthatták és végezhették el a folyamatokat. De nem csak a munkába kóstolhattak bele, megízlelhették a friss szőlőlét is, amiből aztán majd must, végül pedig bor lesz. A gyerekek szorgalmasan dolgoztak. A termést ládákba szedték, majd a ládákból egy kisebb traktoros pótkocsira gyűjtötték. A szőlő végül a présházhoz került, ahol a morzsolás után kipréselték az értékes nedűt.
szuret martin3717László Martin, a Dobronaki KÁI 8. osztályos tanulója először vett részt a gyermekszüreten, de számára nem ismeretlen a szőlészet és a borászat. – Nekünk elég sok szőlőnk van, 10 ezer tőke. Több fajtát is termesztünk, van sauvignon, kék pinot, szürke pinot stb. Én a szüreti munkákat nagyon szeretem, otthon is mindig segítek. Általában szedem a szőlőt és hordom a „gájbákat”. Aztán meg szoktam kóstolni a mustot és a bort is – mondja mosolyogva. – Mivel otthon szoktam segíteni, így itt is tudtam, mi a dolgom, habár ma csak a szedés volt a feladatom – mondta.
szuret dorka3717A Rédicsi Általános Iskola 6. osztályos tanulói nagyon élvezték a szüretet. Tóth Dorka és Völgyi Krisztián is nagy lelkesedéssel beszéltek arról, hogy mennyire örülnek, hogy részt vehetnek a gyermekszüreten. Az őszi munka egyébként nekik sem volt ismeretlen. Dóri nagyszülei is borászkodnak, és Krisztináéknak is van a hegyen szőlőjük. – Szeretünk szüretelni, otthon is szoktunk segíteni. Itt is nagyon jól érezzük magunkat, jól telik a mai nap, örülünk, hogy meghívtak minket. Igaz, kicsit esik az eső, de annyira nem zavaró. Azért reméljük, hogy eláll, mert bicajokkal jöttünk, és a mai napon még lehet, hogy elbiciklizünk Lendvára is. Ha majd visszamegyünk az iskolába, írnunk kell egy kis fogalmazást erről a napról – mondták a gyerekek, s látva a lelkesedést, bizonyára pozitív élménybeszámolók születnek majd.
Horvat Bojan, a Dobronaki Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke a szervezők nevében elmondta, hogy a gyermekszüret hagyományát a jövőben is szeretnék folytatni, hiszen a rendezvény célja az, hogy a gyerekek egy kis betekintést nyerjenek a szőlészet és borászat világába, valamint képet kapjanak arról is, hogy a jó termést bizony munkával lehet csak elérni.
Megtudtuk azt is, hogy az ampelográfiai kertben jelenleg 56 fajta szőlőt termesztenek, melyből idén háromféle bor készül. Mivel volt elegendő meleg, napos időszak nyáron, így a termés jó cukrot hozott, várhatóan tehát idén jó minőségű borok várhatók.
MCSi Design