kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Útátadás, díszpolgári cím és kitüntetések

mtopl3717Moravske Toplice Község 21. ünnepét ismét felújított infrastrukturális létesítmények átadásával koronázták meg. Idén Bogojinán újítottak fel és építettek jelentősebb mértékben utakat és járdákat, valamint vízvezetéket. Ünnepi beszédet Glavač Alojz polgármester mondott, a község 2017-es díszpolgára Jančarič Štefan lett Noršinciról.
Moravske Toplice Község 21. ünnepének megtartására Bogojinán került sor, ahol szombaton kora délután a felújított falusi út (mintegy 1,1 kilométer hosszúságban), a megépített járda, a közvilágítás és a korszerűsített vízvezeték-hálózat került átadásra, biztonságosabb közlekedést és jobb életkörülményeket hozva a polgároknak. Az útberuházások értéke 450 ezer euró, illetve 156 ezer eurót fektettek a vízvezetékbe. A szalagvágásra a település fő kereszteződésénél került sor, ahol az egybegyűlteket Glavač Alojz polgármester és Camplin Igor, a helyi közösség elnöke köszöntötte. Glavač a Bogojinán megvalósított beruházásokon kívül kiemelte még a pártosfalvi vízvezeték-hálózat rákapcsolását a a muravidéki hálózatra, a Green Exercise SI–HU idegenforgalmi projektet, a több célt szolgáló kézilabdapályát a Pártosfalvi KÁI-nál, valamint a község által nyújtott szociális védelmet, amit különböző juttatásokon keresztül valósít meg (ösztöndíjak, újszülött-juttatások, kis tisztítóberendezések támogatása...). Az ünnepélyes útátadást és a sport- és rekreációs központban megtartott központi rendezvényt is a helyi óvodások, iskolások és néptáncosok, valamint a Bakovci Fúvószenekar színesítette fellépésével.
A Moravske Toplice Községi Tanács díszülésére a sport- és rekreációs központban került sor, az eseményt Kodila Štefan tanácstag vezette. Üdvözölte a jelenlévő vendégeket, s felolvasta az igazoltan távolmaradtak hosszúnak bizonyult listáját: gyér volt a jelenlévő polgármesterek száma, de nem jöttek el a képviselők és a községi közintézetek igazgatói, valamint a községi magyar nemzeti közösség elnöke sem...
A községi díjakat Glavač Alojz polgármester adta át: Moravske Toplice Község idei díszpolgára Jančarič Štefan lett Noršinciról, aki a címet sok éves és odaadó munkájával érdemelte ki a tűzoltóság, a védelem és a mentés területén a régióban. A nagy elismerő oklevelet Trajber Jože vehette át Martjanciról a sok éves önkéntességéért és a Vöröskeresztnél végzett tevékenységéért. Elismerésben pedig Kržanko Tihomir és Raj Stanislav részesült Fokovciról, illetve Bogojináról. Kržanko a helyi önkormányzatban és a kultúra területén végzett szervezési és ösztönző munkájáért, Raj pedig önkéntességéért és önzetlen feladatvállalásért a helyi egyesületekben. Községi elismerést kapott a 15 éve tevékenykedő martjanci Martin turisztikai egyesület.
A polgármester gratulációjában kiemelte: a gazdagságunk nem abban rejlik, hogy mink van, hanem hogy mik vagyunk. A kitüntetettek mindegyike saját idejéről lemondva közösségi értéket teremtett, amiért köszönet jár nekik.
Moravske Toplice idén is meghirdette a legrendezettebb település díját, amelyért idén csak három település szállt versenybe. A legrendezettebbnek Moravske Toplice bizonyult, a további sorrend: Martjanci és Tešanovci.
A községi ünnep alkalmából 50 eurós jutalombónnal ajándékozta meg a község az arany érettségizőket, Jakoša Ninát Csekefáról, Bernjak Mihát Ivanciról és Sabotin Žant Moravske Toplicéről.
MCSi Design