kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Tiltakoznak, de nem mondanak le a 3 millióról

regtan37173Drvarič Branko, a Muravidéki Fejlesztési Tanács elnöke – a tanácshoz hasonlóan – felháborodását fejezte ki a kormány viszonyulása kapcsán, ahogyan a Muravidéket és az innen érkező fejlesztési projekteket kezeli. A kért 180 millióból az első egyeztetés szerint csak 3 milliót akar adni a kormány, és ha ezt nem fogadja el a régió, akkor ezt az összeget is elveszti.
regtan37171A Muravidéki Fejlesztési Tanács (MFT) vita nélkül elfogadta az előző hét ülés jegyzőkönyveit, majd meghallgatta a 2016-os munkabeszámolót. A tanács Breščak Mojca helyére (Muraszombat) a Területi Fejlesztési Partnerségbe Kar Bojant nevezte be. Lendva térsége – mivel megtörtént a fejlesztési ügyek ellátására vonatkozó bejegyzés az Idegenforgalmi és Fejlesztési Intézet részéről – a regionális fejlesztési szervezetben is képviseletet kapott, ide Kardinar Marjant nevezték be. A fejlesztési tanácsnál működő gazdasági bizottságot Kar Bojan, az idegenforgalmit Šostar Goran, a humán erőforrásokhoz kapcsolódót Svetec Milan, a környezeti-területrendezési és infrastrukturálist Varga Romeo, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztésit Sraka Stanislav vezeti.
regtan37172Élénk vita alakult ki a kormány vidékfejlesztési, a Keleti Kohéziós Régió támogatására vonatkozó kétfordulós megbeszéléseket illetően. Minden tanácstag felszólalásából elégedetlenség volt érezhető a kormánypolitikával kapcsolatban, hiszen azon projektekre, amikre a Muravidék fejlesztését alapozták és három évig készültek, az első megbeszélés alapján pénzhiány miatt szinte nem hagytak jóvá támogatást, és bár a másodikra valami azért várható, de a minisztériumok által meghatározott és nem a régióban kitűzött célokra. Az első fordulóra a Muravidék három átfogó és kettő szektor jellegű projektet jelentett be mintegy 180 millió értékben, támogatásként pedig mindössze 3 milliót kapott, mégpedig a Mura Bioszféra projekt környezetvédelmi részére. Az, hogy a 60 millió euró értékű projektre a kormány csak 3 milliót javasolt „önkényesen”, felháborító – hangzott el –, a fejlesztési tanács ezt határozottan visszautasítja azzal, hogy ennek ellenére a 3 millió eurónak a projekt költségvetésében kell maradnia, emiatt nem veszhet el, és a kormány a tiltakozás miatt nem fordíthatja más infrastrukturális célokra.
A kormány a második egyeztetések során az országban 470 millió eurót oszt fel regionális fejlesztésre, ebből a hírek szerint 40 milliót ad három muravidéki projektre. A Muravidék ezzel a javaslattal is elégedetlen, főként mert a muravidéki vízvezeték II. fázisának a régió részéről előnyben részesített befejezése helyett a kormány a szennyvíz elvezetését és tisztítását helyezte előtérbe. Nem vették tehát figyelembe a Muravidék égető problémáját, a tartós és megfelelő vízellátás biztosításának ügyét. Az ok abban rejlik, hogy Szlovénia a 2014–2020-as időszak kapcsán figyelmeztetést kapott az Európai Bizottságtól az ezzel kapcsolatos direktívák teljesítésének elmaradása miatt.
A kormánnyal a tárgyalások újabb körére szeptember 30-án kerül sor, addig a Muravidéknek el kell készítenie egy B-tervet is.
MCSi Design