kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Elemzik a felszíni vizeket, a levegőt, a talajt és a Kopica üledékét

biogaz3517A lendvai Ecos biogázerőműből – különböző intenzitással – még mindig terjed a bűz, annak ellenére, hogy már történtek lépések a helyzet javítása érdekében. A hulladékszállítás ugyan leállt, de vélhetően az erjesztési folyamatok miatt most is lehet érezni a kellemetlen szagokat. A kormány – részben Lendva Község kezdeményezésére – elindította a biogázerőművek környezetvédelmi engedélyeinek felülvizsgálatát, Lendván munkabizottság is alakult, a civileket képviselő taggal bővítve. Megvizsgáltatják a talajt, a Kopica-patak üledékét, a felszíni vizeket és a levegőt is.
Egész nyáron bűz áradt a hármasmalmi biogázerőműből, aminek intenzitása az utolsó hetekben ugyan csökkent, de időnként még mindig megkeseríti az emberek életét. Az erőműhöz már nem szállítanak hulladékot a felügyelőségi határozat nyomán, de a bűz nem szűnt meg, és mint valószínű, hogy ezt a talán még mindig zajló fermentációs, erjedési folyamatok okozzák. A problémát tehát még nem tudták teljesen felszámolni, de sokak szerint ezt csak az üzemelés teljes leállítása jelentené.
Szem előtt kell tartani ugyanis a biogázerőmű telkének, illetve az üzemudvaron kívüli környéknek a feltételezhető szennyezését, a talaj és a felszíni vizek érintettségét. A civilek szerint a gázerőműtől a Kopica-patakig vezető csatornát meg kell vizsgálni és mindenképpen el kell hárítani a károkat. Előrelépésnek tekinthető, hogy Lendva Község közbenjárásával – tekintettel az ügy lassú megoldására – a szlovén kormány kezdeményezte a biogázerőművek környezetvédelmi engedélyeinek felülvizsgálatát, köztük a hármasmalmiét is.
A bűz problematikájának, következményeinek, környezeti hatásának felmérése érdekében Lendván munkabizottság alakult, melynek tagja Petrás Teodora (Nemzeti Közegészségügyi Intézmény), dr. Lasnik Ribarič Cvetka (celjei Környezetvédelmi és Területrendezési Intézet) és Požgai Horvat Olga (Lendvai Egészségház), továbbá utólag bekerült Palnec Nikolina is a civilkezdeményezésből. A bizottság múlt heti ülésén jelen volt Turšič Janja is az ARSO környezetvédelmi hivatalából. Az ülésen tájékoztató hangzott el az eddig a helyzet megoldása érdekében elvégzett tevékenységről, az eddigi felügyelőségi ellenőrzésekről és a környezetvédelmi engedélyekről, majd Turšič Janja a civilkezdeményezés képviselőjével, Gömbös Gézával terepszemlét tartott az Ecos biogázerőműnél és Petesházán a Kopica-pataknál. A patak iszapjából mintát is vettek, megtekintették, megszagolták, a közeljövőben pedig az ugyanonnan vett mintát be is vizsgáltatják, hogy megállapítsák, mi kerülhetett az árkon keresztül a patakba. A Kopica vize nemrég kitisztult, békák és halak lakták, most viszont újra halott víz. A patak egyébként a közeli termőföldek vízellátását is szolgálja.
Várhatóan már szeptember elején Lendva Község ellenőrzést végeztet el az Ecos biogázerőmű körzetében a levegő, a talaj és a felszíni vizek minőségéről. A mintavételek a civilkezdeményezés képviselőinek jelenlétében történnek majd. A mintákat több paraméter szerint vizsgálják be, s az elemzés eredménye mutatja meg, milyen lépéseket kell tenni. A civilkezdeményezés ígéretet kapott a levegő helyszíni elemzésére is, erre a célra viszont Szlovéniában csak egyetlen, autóra szerelt berendezés áll rendelkezésre, s nem tudni, mikor tudja az ARSO Lendvára küldeni.
Gömbös Géza lapunknak kifejtette: – A civilkezdeményezés sikerének tartjuk, hogy most már több szinten is érintett szereplőként fogadnak el minket. Több más mellett bekerült a tagunk a munkabizottságba, valamint elértük azt is, hogy történjen mintavétel az árokból és a Kopicából. A monitoringról és a vizsgálatok eredményeiről civilkezdeményezésünk folyamatosan tájékoztatja majd a nyilvánosságot.
MCSi Design