kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

„Ma már egy merész, de reális tervről beszélünk”

konfer3517Hagyományosan nemzetközi tanácskozásra került sor a lendvai Bográcsfesztet megelőző napon, idén a Lendva Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 pályázat tükrében zajlott a diskurzus. A konferencián a baráti és testvérvárosok, valamint a gyógyfürdők képviselői vettek részt, de a város megszólított több lehetséges helyi együttműködő partnert is. A szomszédos régiók és települések támogatásukról és együttműködésükről biztosították Lendvát az EKF-pályázatnál.
A lendvai Városházán megtartott „Kihívások és lehetőségek” című nemzetközi tanácskozáson többek közt jelen volt Türk Danilo korábbi szlovén államelnök, Lendva Község díszpolgára, Šoltes Igor, az Európa Parlament képviselője, Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja, Čander Mitja, a Maribor EKF 2012 programigazgatója, valamint magyar, horvát, osztrák és hazai városok, gyógyfürdők képviselői, akiket Balažek Anton, Lendva Község polgármestere köszöntött. A konferencia témái kapcsán a kultúra és az idegenforgalom ötvözését járták körbe mint Lendva egyik jövőbeli hajtóerejét.
A konferenciával felállt egy platform, a résztvevők egységes álláspontjának kinyilvánítására is sor került Lendva EKF 2025 pályázati felkészülésének folyamatában, mely szerint támogatásukról biztosítják Lendvát. A kandidálás támogatása mellett a szomszédos régiók együttműködési készségüket is kifejezték, így – mint Balažek polgármester fogalmazott – a régió többi településével összefogva Lendva versenyképes és izgalmas pályázatot tud készíteni. Ennek sikere magasabb életszínvonalat nyújthat az itt élőknek, mindezt fenntartható fejlesztésbe ágyazva.
Türk Danilo szerint az Európa Kulturális Fővárosa projekt az egyik legjobb elképzelés, amit az EU megvalósított, és Lendvát illetően három jellemzőt emelt ki: az etnikai többszínűség és együttélés, a regionális összekapcsolódás és a kulturális értékek áramlása. A vidék a pályázat megvalósulása révén megváltozhat, új jellegzetességek alakulatnak ki, még dinamikusabban fejlődhet a kultúra és a művészet – fejtette ki.
Földes Gyula főkonzul és Majcan Alexander, az osztrák Stájer-vidék vezetője egyaránt a Muravidék mint régió bemutatkozásának lehetőségét emelte ki a világ felé, hiszen Pécs és Graz is (mindkettő volt már kulturális főváros) sikertörténetet tudhat maga mögött. Az EKF-cím viszont az elismerés mellett nagy felelősség is – hangzott el.
A turizmus és a kultúra egymásra hatását, egybefonódását Hribar Marjan, az osztrák Kompas és a Turisztikai Világszervezet tagja emelte ki, nagy lehetőségeket látva Lendva kitűnő földrajzi fekvésében és az olyan idegenforgalmi létesítmények működtetésében, mint a Vinárium kilátótorony, mely másfél év alatt Szlovénia harmadik leglátogatottabb turisztikai célpontja lett a postojnai cseppkőbarlang és a bledi vár után.
Érdekes volt Gabrijelčič Peter, a Ljubljanai Építészeti Egyetem dékánjának felszólalása, amelyben a kisebb városok gazdasági fejlődésének lehetőségét emelte ki, amit kötelezően a kulturális fejlődésnek is követnie kell, és ami bizonyítéka lehet annak, hogy a kultúra a kisebb településeken is fejlődhet. Röviden vázolta az egyetemisták Lendván végzett építészeti műhelymunkájának eredményeit is, ennek során elképzelések születtek Lendva urbanisztikai megoldásait illetően, beleértve Lendva főutcáját (az üresen álló üzlethelyiségek „felélesztése”), régi városrészét (piac, teraszok), a volt áruházat (a kultúra háza) és az ipari zónát is.
Együttműködési szándékát és támogatását fejezte ki az EKF projekthez Jevšek Aleksander, Muraszombat polgármestere is – a város 2012-ben Maribor partnervárosa is volt. Több felszólaló rámutatott a város már működő, a kultúrát szolgáló létesítményeire és intézményeire, ami komoly előny.
Čander Mitja hozzászólásában kifejtette, a kultúra egy puha, de hatásos eszköz, melyen keresztül enyhülnek a feszültségek, áthidalja a különbségeket.
– Véleményem szerint elérte a tanácskozás a célját – mondta zárszavában Balažek Anton polgármester. – Az elmúlt egy évben elkészítettük a világos programot, most pedig széleskörű eszmecserét folytattunk, melynek során a négy környező országból érkezett lehetséges partnerek a támogatásukról biztosítottak minket. Ha tavaly még talán egy túl optimista tervről beszéltünk, idén egy merész, de reális elképzelésről, és biztos vagyok benne, hogy jövőre egy szép álomról, amelyért érdemes dolgozni.
Mint végezetül elhangzott, a konferencián kifejezett támogató szándékok alapján kétoldalú megbeszélésekre kerülhet sor a konkrét együttműködésről a lehetséges partnerekkel.
A nemzetközi tanácskozást követő estén a lendvai Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán a Sárik Péter Trió x Beethoven című koncertre került sor, ahol a szép számú közönség Beethoven műveinek jazz-feldolgozásait és a trióval ez alkalomból együttműködő Vita kamarakórus előadását élvezhette.
MCSi Design