kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Ízek és illatok forgataga

cimbogracs35171Bográcsfeszt! A nagy hőségben Lendva főutcáját ismét keltette életre szombaton, amikor térségünk jellegzetes egytálételének legnagyobb gasztronómiai főzőversenyére került sor. A bográcsmester címért 91 szlovén, magyar és horvát csapat ragadott főzőkanalat, a főzés mellett a felszabadult szórakozás jellemezte a kellemes késő nyári hangulatot. A hagyományos szabadtéri rendezvény több ezer látogatót csalogatott az óváros szívébe.
 
 
Nagy hőség, jó hangulatú főzés, finom illatok
 
Ahogy az augusztus végén szokás, felpezsdült az élet Lendva Fő utcáján szombaton, amikor reggel a fúvószenekar felvonulásával kezdetét vette a 13. lendvai bográcsfőző verseny, a Bográcsfeszt. A nagy hőségben 91 csapat tagjai sürgölődtek a kondérok körül, hogy elkészítsék a Muravidék legjellegzetesebb egytálételét, a bográcsot, valamint reményeik szerint elnyerjék a „Bográcsmester” címet. Tömegesen vonzotta a látogatókat az idei rendezvény is, akiket jó hangulatban zajló tömeges főzés és a leleményesen feldíszített főzőhelyek látványa köszöntött.
Az augusztus utolsó szombatján Lendván, „A bogrács fővárosában” 91 üst alatt szlovén, magyar és horvát főzőcsapatok gyújtottak tüzet, hogy megfőzzék a tájegység jellegzetes ételkülönlegességét. A versengő csapatok zömét már néhány éve nem a baráti társaságok alkotják, a helyükre inkább egyesületek, szervezetek, intézmények és vállalati csapatok kerültek, de ennek ellenére azért volt alkalom találkozni az ismerősökkel és a barátokkal.
A Bográcsfeszt vidékünk kiemelkedő és jellegzetes gasztronómiai rendezvénye, így idén is tömegesen vonzotta a látogatókat. A hangulat a délutáni órákban hágott igazán magasra, amikor a minták leadása előtt a főszakácsok az utolsó finomításokat végezték, majd a bográcsok kóstolására is sor kerülhetett. Idén is hattagú szakmai zsűri vállalta a bírálat komoly munkáját, a grémiumot tapasztalt szakácsok alkották – Kozar Danilo, Časar Branko, Žilavec Siniša, Rudaš Magda, valamint Zelko Dušan – Tompa Zdenka zsűrielnökkel az élen. Az értékelés során a versenybográcsok színét, sűrűségét, illatát és az összetevők állagát, valamint természetesen elsősorban az ízét vizsgálták.
A zsűri minősítése alapján az idei győztes bográcsot a Lendvai Triglav Biztosító csapata főzte meg, a második legízletesebb a Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesületénél, míg a harmadik a lendvai Cadis csapatánál készült el. Emellett arany kitüntetésben részesült az Elektromaterial IPO Kft., Sever Község, a Szentmártoni Idegenforgalmi Egyesület, az MMR-Hidak, a nemzetközi rendőrszövetség muraszombati egysége (IPA Pomurje), a Dobronaki Ifjak Egyesülete, a Maxi Rádió, a radamosi Harangvirág TME, a Lidl, az Ema-Blue és a Kotányi csapata. A versenyen 17 ezüst és 33 bronzelismerés született.
Délután, miközben javában zajlott a munka a főzőhelyeken és finom illat áradt az utcán, a standok díszítését szemügyre vette a szakmai zsűri. A pontozás alapján az idei legszebben feldíszített főzőhelyért járó díjat a Lendvai Óvodának ítélték oda, majd az MMR-Hidak és a Héthatár Nemzetismereti Egyesület is dobogós helyezett lett.
A tavaly első alkalommal indított „gasztroutcában” lángosból, vágottzsírból, palacsintából, bográcsból és egyéb ételkülönlegességekből lehetett válogatni, de természetesen a lendvai fröccsök, borok kóstolására is jócskán volt lehetőség.
A rendezvény kísérőprogramja azonban – napközben zene, kézműves utca, szerény gyermekprogram, majd két koncert az esti órákban: a főszínpadon a horvát Danijela Popović, majd az Elizabeta szálló előtti téren a fiatalabb közönséget Vesna Pisarović szórakoztatta – még hagy kívánnivalót maga után.
MCSi Design