kiscim1218
 

Közös gondok, közös örömök

nevelo2417A Szlovén Nevelőcsaládok Egyesülete szombaton első alkalommal szervezte meg Lendván a nevelőcsaládok országos találkozóját. Az esemény kora délelőtt kezdődő programjára közel 230-an gyűltek össze.
Szombaton a Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadánál gyülekeztek a szép számban érkezett nevelőcsaládok, hogy tíz év után először az egyesület székhelyén, Lendván találkozzanak. Egy évtizeden keresztül ugyanis a nevelőcsaládok országos találkozóját Razkrižjén rendezték.
Krajnc Darko egyesületi elnök, aki kétéves korától nevelkedett nevelőcsaládnál, ünnepi felszólalásában elmondta, az egyesület fő célja továbbra is a gyermekek és a nevelőcsaládok jogi viszonyainak rendezése, valamint javaslatok, megjegyzések előterjesztése az illetékes minisztérium felé. Nem utolsó sorban pedig a gyermekek segítése a gyakorlatban is, akik különböző okok miatt elkerülnek vérszerinti szüleiktől. Az elnök elmondása szerint az egyesületet jelenleg leginkább az a kérdéskör foglalkoztatja, hogyan lehet megoldani azoknak a nevelt gyerekeknek a helyzetét, akik 26 évesen – vagy esetleg már 18 évesen – elhagyják a nevelőcsaládot és nem tudnak elhelyezkedni. A folytatásban az egybegyűlteket Balažek Anton és Kardinar Marjan lendvai és dobronaki polgármesterek köszöntötték.
A színházteremben zajló ünnepi program a Pupilla bábszínház előadásával folytatódott, majd a Lendva-hegyre szervezett gyalogtúrát egy kicsit megzavarta az eső, de hamar kiderült az ég, s a lendvai Hegymászók Egyesülete tagjainak vezetésével végül megtartották a kilátótoronyig a gyalogtúrát. A találkozó kora délután kötetlen társalgással és a gyermekek számára rendezett műhelymunkákkal folytatódott a lendvai 2. Sz. KÁI udvarán.
MCSi Design