kiscim1218
 

ECOS biogázerőmű – „Elég a bűzből”

biop24173Még a hét elején is rettentő bűz terjedt a lendvai ipari zónában lévő ECOS biogázerőműtől, melynek nyilvános adatok szerint teljesen zárt létesítményként kellene működnie. A biogázerőműnél talált anyagot részletesen elemzik környezetvédelmi szempontból.
Nem csak a hármasmalmiak és a petesháziak, de a lendvaiak és még a muraszerdahelyiek is érezték az elmúlt 10–14 napban terjedő rettentő bűzt az ECOS biogázerőműtől. Az ipari zónában, a létesítmény közvetlen szomszédságában lévő cégek is nem egy panaszt tettek az elviselhetetlen szagok terjedése ellen. Bár valószínű, hogy ettől a létesítménytől korábban is terjedtek szagok, de a minapi kibírhatatlan volt, főleg, ha a szél is a gázerőmű irányából fújt. Hogy mi okozza ezt, a végére szeretnének járni a lakosok, s az ügyben már megalakult az „Elég a bűzből” civilkezdeményezés Petesházán, mely a szóbeli figyelmeztetések után a helyzet változatlansága miatt a bűz terjedésének azonnali megszüntetését és a biogázerőmű leállítását követelik. Palnec Nikolina, a civilkezdeményezés képviselője bízik a normális és egészséges életkörnyezet minél előbbi helyreállításában.
biop24171Az ügyben lépett Lendva Község is, a községi felügyelőség a hatáskörében foglalkozik a kialakult helyzettel, aktívan együttműködve az országos környezetvédelmi felügyelőséggel, mely már többször járt a helyszínen, megállapításokat is tett. Nem hivatalos források szerint mindezek alapján a helyzet nem felel meg az ECOS biogázerőmű környezetvédelmi engedélyében megszabottaknak.
A környezetvédelmi felügyelőség beavatkozására azért is szükség volt, mert a helyzet a lakosok szerint katasztrofális volt, többek közt a vállalat felelőtlen hozzáállása miatt is. Balažek Anton polgármester a tevékenység azonnali leállítását követelte, amit a felügyelőség a tapasztalt tények alapján meg is tett.
biop24174Múlt pénteken a probléma megoldása érdekében a Városházán tárgyalóasztalhoz ült a polgármester, Hebar Tibor, a községi felügyelőség vezetője, Palnec Nikolina a civilkezdeményezés részéről és Pavlinjek Jože, az ECOS képviselője. A tárgyaláson megegyeztek abban, hogy a cég 10 napon belül – a folyamatban lévő remont keretében – szanálja a helyzetet. Az ECOS a Pavlinjek család tulajdonában van, s jelenleg kényszermegegyezés alatt áll. Lendva Község ezen kívül követeli a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatát is.
Azóta némileg talán változott is a helyzet, a bűzt csak időnként lehet érezni. Tény, hogy a problémára való figyelmeztetés után az ECOS udvarán mozgást lehetett észlelni: gépekkel, emberi erővel munka folyt, az udvaron felhalmozott anyagot – úgy tűnik – megfelelően igyekeztek elraktározni.
MCSi Design