kiscim1218
 

Szükség van urológiai és ortopédiai szakrendelőre

pozsgai24171Dr. Pozsgai Horvat Olga tavasszal immár harmadszor kapott megbízást a Lendvai Egészségház vezetésére az intézet hét alapító községétől. A valamivel több mint 22.500 ember egészségügyi ellátásáról gondoskodó intézmény múltbéli eredményeiről, a jelenlegi helyzetről és a tervekről beszélgettünk az intézet igazgatójával.
– Az egészségügyben számos nehézséggel, változással szembesülnek a betegek és az alkalmazottak is. Hogy lehet ebben a válságos egészségügyi helyzetben megfelelő irányban tartani az egészségház működését?
– Kulcsfontosságú számomra, hogy a beteg központi szerepet foglaljon el az egészségügyi ellátásban, az egészségház pedig egy biztonságérzetet nyújtson a szolgáltatások igénybe vételekor. Ezért a munkám vezérfonala a betegek és a munkatársak kölcsönös elégedettsége. A többi az intézet költségvetésétől függ, mely megszabja a határokat és a működési kereteket, az eredményességet pedig az igazgatóság és a pénzügyes közti megfelelő együttműködés tükrözi.
– Idén újabb négyéves igazgatói megbízást kapott. Milyen terveket tűzött ki maga elé?
– Az éves célok és tervek folyamatosan a rendelkezésre álló pénzügyi kereteken belül valósulnak meg. A jövőt illetően az egyik elsődleges célom megtartani a sürgősségi betegellátást 2019 után is, amiért erőteljesen fogok harcolni. E téren jelenleg az a feladat áll előttünk, hogy 2018. január 1-től a sürgősségi betegellátást elválasztjuk a családorvosi rendelőtől, ami csupán megfelelő szervezettséget igényel az intézeten belül, s a betegeket nem érinti. Emellett szeretnénk egy újabb referenciarendelő finanszírozását elnyerni, valamint urológiai és ortopédiai szakrendelőt biztosítani. A beruházások területén idén a község segítségével egy külső felvonó megépítését tervezzük, emellett a fogtechnikai laboratóriumi részlegnek a felújítására is sor kerül. Nagy szükségünk van továbbá néhány új egészségügyi jármű beszerzésére, elsődleges cél egy sürgősségi mentőautó. A hosszú távú célok közt viszont szerepel egy melléképület megépítése is.
– A tervek közt említette egy új referenciarendelő létrehozását. Ezek szerint jók a tapasztalatok a működő rendelővel kapcsolatban?
pozsgai24172– Igen, mivel a referenciarendelő jól bevált, már tavaly kérvényeztük egy új rendelő üzemeltetését, amit a minisztérium sajnos nem hagyott jóvá. A rendelő alapelve a krónikus nem fertőző megbetegedések megelőzése, illetve felügyelete. A 30 év feletti pácienseket ötévente az orvos javaslatára fogadjuk, vagy az adatbázisból dolgozó diplomás nővér hívja be a rendelőbe az alapvető vizsgálatok elvégzésére. A diplomás nővér az orvos állandó felügyelete mellett és vele együttműködve végzi a munkát, és a megelőző vizsgálat eredményei alapján észlelt bármilyen változás esetén értesíti a választott orvost, aki szükség esetén visszarendeli, illetve rögtön ellátja a beteget. A nővér nem gyógyít, csak figyelemmel kíséri és felügyeli a betegségek fejlődését és aktuális állapotát.
– Nagyon jó bevált az intézetben a kardiológiai rendelő, így új szakrendelők létrehozásában is gondolkodnak. A működő rendelőkben milyen a helyzet?
– Valóban, a kardiológiai rendelő nagyon jól bevált, és annak ellenére, hogy két orvos látja el a munkát, az igények olyan nagyok, hogy sajnos hosszú a várakozási idő. Ebből kiindulva is szükségesnek tartom az egészségház folyamatos fejlődését ezen a területen, amivel a betegeknek az alapellátásban is többet biztosíthatunk helyben. Ezért, mint már említettem, a jövőben szeretnénk egy urológiai és egy ortopédiai rendelőt létrehozni, ami az anyagi keretektől és az engedélyektől függ. Az urológia területén szakorvoshiány miatt nem lenne könnyű dolgunk, de meggyőződésem, hogy közös erővel ez is sikerülhetne. Tudjuk, hogy egyre magasabb a betegszám ezeken a területeken, így az alapellátás biztosításával a kórházak túlterhelt rendelői valamelyest felszabadulnának, hiszen csak azok a betegek kerülnének beutalásra, akiket az alapellátásban nem tudnánk ellátni. A kardiológia erre nagyon jó példa, hiszen az eredmények megmutatták, hogy minden panasz nem invazív szív- és érrendszeri megbetegedésre utal. A tavalyi évben sikerült az ortodoncia szakrendelőt is elindítani, melyben két külső orvos segíti a munkát.
A szakrendelőkben a szakosodási programok jóváhagyását hiányoljuk, például a gyermekorvosi területen négy éve próbálkozunk az orvosi kamaránál szakosodási programot elnyerni, de még nem jártunk sikerrel. Emellett viszont sikerült a több éve hiányt szenvedő üzemorvosi területen június elsejével egy orvos szakosodását elérni, így négy év múlva remélhetőleg lesz újra állandó üzemorvosi ellátás az egészségházban. Addig egy orvosnő segít be, hetente egyszer, csütörtökönként dolgozik a rendelőben.
– A közelmúltban heves viták folytak a családorvosok túlterheltségéről. A Lendvai Egészségházban milyen a helyzet ezen a téren, valamint a fogászatban?
– Az egészségbiztosító intézet által elvégzett kutatás szerint a muravidéki régióban a legjobb az alapegészségügyi ellátás az orvosok száma és a betegek számaránya szerint. Jelen pillanatban a Lendvai Egészségházban és a három egészségállomáson hét családi orvos végzi az alapellátást, valamint négy szakosodásban lévő fiatal orvos két évig felügyelet alatt végzi a munkát, két évig pedig a szakosodás a kórházban történik. A fogászattal kapcsolatban elmondhatom, annak ellenére, hogy régebben csak egy fogorvosunk volt, pozitív irányba haladtak a fejlemények, és jelen pillanatban megfelelő a fogorvosok száma. Ezt illetően visszaesés volt a dobronaki gyermek- és felnőtt fogászati rendelőben, mely két hónapja viszont korszerű felszerelés mellett újra üzemel hetente két napon. Az egy ideje a fogorvoshiány miatt sem működő rendelőből sajnos a betegek kénytelenek voltak máshova eljárni, ezért most a másik oldalról érzékelünk némi hiányt.
– Az idén bevezették az e-beutalókat, milyenek a tapasztalatok?
– A Lendvai Egészségházban jól felkészültünk erre az újdonságra, a betegek pedig az e-beutaló mellett papírformában is kézhez kapják a további vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Egyelőre nem ütköztünk nehézségekbe a betegek részéről és nincs szükség a tervezett infopont kialakítására sem, amennyiben viszont a betegek bizonytalanok, a nővérek és a fogadóirodában dolgozók szükség esetén segítséget nyújtanak.
MCSi Design