kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Libacombból és újborból nem volt hiány

aa martoncsente4517Balázs, Szent György és Orbán mellett Csentében Szent Márton napját is méltó módon megünneplik. Így történt ez a múlt szombaton is, amikor a csentei faluotthonban gyűltek össze az egyesületi tagok, a vendégek és az anyaországi baráti egyesületek tagjai, borlovagok. Az elnöki köszöntőt követően sor került a kihagyhatatlan mustkeresztelőre, a megtelt faluotthon termében a jelenlévők együtt ismételték a püspök által felolvasott tízparancsolatot.
A hagyománynak megfelelően Csentében ilyenkor nagy evést-ivást rendeznek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A mondás szerint novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, mert „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, hogy a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. Ezért libacombból és újborból bizony Csentében sem volt hiány, még a tombola főnyereménye is liba volt és egy kisebb hordót is csapra kellett ütni.
Az egyesületben ezzel véget ért a rendezvények sora és teljesült az év elején meghatározott program, a következő szent előtt február 3-án tisztelegnek pincejárással.
MCSi Design