kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921

A koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozások miatt sok fiatal sportoló továbbra sem tud rendesen edzeni. A ...

A Nafta 1903 csapata az idei első felkészülési mérkőzésén döntetlent játszott Celjében: Nafta 1903 – Celje 1:1 (0:1). ...

Sporttörténeti sorozatunk 9. részében a kézilabda muravidéki, illetve lendvai fejlődését követjük nyomon a második ...

Szlovénia nyerte el a 2021-es Európa Gasztronómiai Régiója címet, melyet a Gasztronómia, Művészetek és Turizmus ...

Tartani a lelket a fiatal sportolókban
Döntetlen a regnáló bajnok ellen
A kézilabda rohamos fejlődése az ’50-es évek végén
Lendva a helyi ételek népszerűsítéséért
 

30 éves a Porabje

porabje07212Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli a rábavidéki szlovénok hetilapja, a Porabje. A lap indítását a Magyarországi Szlovénok Szövetségének megalapítása előzte meg 1990-ben, mely egyik első feladatának tűzte ki a szlovén kisebbség anyanyelven való tájékoztatását, önálló lapjának létrehozását. A Porabje című lap így először 1991. február 14-én érkezett meg olvasóihoz.

porabje0721A kezdetektől sajátossága az úgynevezett nyelvi kettőség, hiszen rábavidéki tájszólásban és szlovén irodalmi nyelven készülnek a cikkei. Egészen 2005-ig kéthetente jelent meg, majd hetilap lett, 2017-ben pedig terjedelemben is bővült. A szentgotthárdi székhelyű lap kiadója ma is a Magyarországi Szlovénok Szövetsége, megjelenését a magyar állam (70 százalékban) és Szlovénia (30 százalékban) támogatja. Ez az arány 2011-ben alakult ki, addig a lap megjelenésének nagyobb részét Szlovénia finanszírozta. A Porabje szerkesztőségét a lap megalakulásától Sukič Marijana felelős szerkesztő vezeti, aki a lap jubileuma alkalmából írt bevezetőjében a jövőbe tekintve a napi internetes megjelenés és a fiatal olvasóközönség toborzásának fontosságát emelte ki. 

 

 

MCSi Design