kiscim0718
 

Gálics műhelyét nyilvánítsák múzeummá

vip45171997. november 13-án, 45. szám
Ljubljanában, a Magyar Köztársaság Nagykövetségén november 6-án nyitották meg a Gálics István lendvai grafikusművész emlékére rendezett kamaratárlatot. A rendezvény nagy visszhangot váltott ki a Ljubljanában élő muravidékiek körében. Megjelenésével sok lendvai is tisztelettel adózott a művész emlékének.
A vendégeket és Gálics István családtagjait Őszi István nagykövet köszöntötte, majd Gerics Ferenc, a lendvai Galária-Múzeum igazgatója szólt Pistáról, vagy Öcsiről, ahogy barátai a művészt szólították. Nyilvánosan először halhattunk arról a már régen rebesgetett kezdeményezésről, hogy Gálics Partizán utcai műtermét (házát) múzeummá alakítsák át. Gerics Ferenc felhívta az oktatási és kultúrminisztérium, Lendva Község és a Muravidéki Magyar Nemzetiségi Önigazgatási Közösség figyelmét arra, segítsék megvalósítani az ötletet. Gálics műterme ugyanis egy valóságos néprajzi gyűjtemény: „vérbeli lokálpatriótaként” minden erejével meg akarta őrizni Lendva kulturális és tárgyi örökségét, egy múzeumra való népművészeti tárgyat gyűjtött össze. A műterem rendezésével és múzeummá alakításával, melyben a néprajzi gyűjtemény mellett helyet kapnának Gálics grafikái is, ezen örökség a széles nyilvánosság rendelkezésére állna.
Gálics István munkásságáról és műveinek, színes fametszet-ciklusainak művészi értékéről Breda Klančnik, a ljubljanai Moderna Galerija művészettörténésze szólt. A tárlatot egy vonós duett előadása tette még ünnepélyesebbé.
Szerző: Király Jutka
MCSi Design