kiscim0718
 

Málécsodák, torta alakú alkotások

male4417Az idén már a 3. Málénapot szervezte meg a Gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület szombaton a helyi faluotthonban, ahol a házilag készített finomságokat háromtagú zsűri értékelte és díjazta.
Göncz Vaupotič Elvira szervező a rendezvényen elmondta: a kukorica nagy szerepet játszott a népi táplálkozásban, sokkal jelentősebbet, mint manapság, hiszen ma főleg állati takarmánynak használják. Az idei Málénapon két kategóriában – klasszikus és modern – 21-en neveztek be, 16 mintával a hagyományosba, 14-gyel pedig a modernbe, így összesen 30 finomság készült kukoricából. A zsűri – Toplak Angela Kapcáról, Nagy Dragica Gyertyánosból és Berki Árpád Lendváról – értékelésében kiemelte, hogy sok szép málét hoztak a hagyományos stílusban, olyanokat, amilyeneket a nagymamák készítettek, de ígéretes kísérletek is születtek friss és szárított gyümölcs felhasználásával vagy másfajta ízesítéssel.
A beérkezett mintákat a zsűri három szempont alapján, a külső, a készítmény minősége és nem utolsósorban annak íze szerint értékelte. A zsűri döntése szerint végül a hagyományos málék kategóriájában az első helyen a Csentei Szőlőtermelők Egyesülete végzett, a második helyezést Magdič Olga Hosszúfauból, a harmadikat pedig Režonja Marija Gyertyánosból szerezte meg.
A modern kategóriában a kukoricaliszt mellett más is lehetett. Itt az első helyen a gyertyánosi Antolin Tibaut Helena végzett maximális pontszámmal, a második Farics Dorisz lett Petesházáról, a harmadik a szintén gyertyánosi Hozjan Danijela máléja lett.
Az innovatív kategóriában Farics Dorisz gyümölccsel kombinált süteményét és Antolin Tibaut Helena több rétegű, torta alakú „máléját” díjazta a zsűri.
A kulturális műsorban fellépett a helyi népdalkör, a felsőlakosi színjátszók, a nagypalinai vegyeskar, a kiskanizsai Kéknefelejcs asszonykórus és a helyi Mantraši zenekar.
MCSi Design