kiscim0718
 

Megsárgult lapok régi ízei, régi ételei

recept4417A Lendvai Nyugdíjasok Egyesületének hagyományőrző csoportja rendezésében a Megsárgult lapok receptjei Lendváról és területéről című kétnyelvű szakácskönyv bemutatására került sor múlt szerdán a Lipa szállodában. A könyvben nagyanyáink gazdag gasztronómiai tudását örökítették meg.
Amint a szakácskönyv bemutatóján elhangzott, a kiadvány megjelenése rengeteg munkát, kitartást és lelkesedést követelt. A kétnyelvű könyvbe az egyesület hagyományőrző csoportja gyűjtötte össze a régi ételek receptjeit, a munka vezetője és a kiadvány szerkesztője Feher Štefanija volt, aki a könyvbemutatón elmondta: az elvégzett munka és a biztató visszhang után a szekció kötelességének tartja folytatni a tevékenységét ezen a területen is.
Marič Aleksander egyesületi elnök beszédében kiemelte a térség változatos és gazdag kulturális örökségét, mely nemzetiségileg megkülönböztet, de egyben összekötő kapcsot is jelent a közösségben. S ha ezzel tud élni, nap mint nap gazdagabb lehet.
Az utókornak ajánlott kiadvány létrejöttében az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola és a Lendvai Kétnyelvű Középiskola tanulói és munkatársai is közreműködtek, ők vállalták el Lendván és környékén a hagyományos levesek és főzelékek, a húsos és húsmentes ételek, a disznótoros ételek, mártások és édességek receptjeinek összegyűjtését, valamint a szakmai munkához Lipa szálloda nyújtott segítséget.
receptkonyv4417
A bemutató rövid színjátékkal zárult, amit a régi receptek szerinti ételkóstoló követett, amelynek elkészítésében a középiskola diákjai segédkeztek.
Megsárgult lapok receptjei Lendváról és a területéről, 2017, kiadó: Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete, szerkesztette: Feher Štefanija, illusztrálta: Karba Matilda, grafikai szerkesztő: Gönc Benjamin, példányszám: 500.
MCSi Design