kiscim0718
 

85 év az egyre jobb minőség jegyében

vinarium36171A lendvai borminősítések 85. évfordulóján pénteken a lendvai Vinárium toronyban kiállítással tekintettek vissza az eltelt évtizedekre. Ez alkalomból a borászati ágazat, a borvitéz rendek és a Mezőgazdasági és Erdészeti Intézet képviselőit is meghívták és kiosztották a Legjobb Lendvai Fröccsbor verseny elismeréseit.
A kiállításon régi fényképek és újságcikkek szerepelnek a kor tanúiként. Az 1932-ben lezajlott első eseményről Varga Sándor, a Lendva-hegyi szőlőtermesztésről és borászatról írt könyvében így számol be: „Az érdeklődők részére 1932-ben Lendván téli szakelőadásokat tartottak, s ugyanakkor borkiállítást és vásárt is szerveztek. Ekkor alakult újra a szőlőtermelők egyesülete 135 taggal (...) Az említett kiállításon az első helyet az olaszrizling, a másodikat a kövidinka kapta.”
Gjerkeš Stanislav lendvai alpolgármester büszkeséggel jelentette ki, hogy az építmény minden korábbi jóslatot felülmúlt annak látogatottságáról. A Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesületének elnöke, Koren Marjan pedig a 85 évvel ezelőtti 1. borászati kiállítás és vásár kapcsán elmondta: elsősorban nem a borkereskedésen, inkább a borral kapcsolatos új technológiák és ültetvények ismertetésén volt a hangsúly, hiszen a filoxéra után a szőlők nagyon rossz vinarium36172állapotban voltak. Koren nagyot ugorva az időben a 80-as évek borminősítéséig az akkori 16,70 ponttal a tavalyi 18,12-t helyezte szembe szemléltetőnek. Ez az ugrás a minőségben a szőlőben és a pincékben végzett szakmai munkának köszönhető, a muraszombati és a maribori szakintézetek segítségének. Koren mag. Anton Vodovnikot idézte, aki szerint az egész tevékenység a bor iránt tanúsított mély tiszteletet mutatja, s mindez a „mindennapok életét is áthatja”. Nehéz ugyanis elképzelni a Lendva-vidékiek életét szépen megmunkált szőlőültetvények és takaros pincék nélkül. Legvégül az új muravidéki borkirálynő, Casar Špela gratulált a lendvai gazdáknak és a borászoknak a kitartó tevékenységhez.
A rendezvényen ünnepélyesen átadták az idén első ízben megszervezett Legjobb Lendvai Fröccsbor verseny nyerteseinek az elismeréseket. A győztes fröccsbor gazdája Lukač Zvonko, a második Krampač Egon, a harmadik pedig Lovrak Branko lett. Mindhárman plakettet vehettek át.
MCSi Design