kiscim0718
 

A károkat a tartalékból fedezik

mtop3617Moravske Toplice Község Tanácsának keddi ülésén a tagok beszámolót hallgathattak meg a 2017-es költségvetés féléves megvalósításáról. A bevételek realizációja 38 százalékos, a kiadásoké 25, ami elfogadható arány a hathónapos időszak esetében, hiszen a projektek pályázati finanszírozása az év második felében érkezik. A kiadások között a közintézeteknek történő folyósítások szerepelnek – ez törvényi kötelezettség. A község nem vett fel újabb hiteleket, a meglévő hitelek törlesztése a tervek szerint folyamatosan zajlik. Glavač Alojz polgármester az első félévet tevékenynek értékelte, a finanszírozásnál sincsenek eltérések.
Moravske Toplice Községet augusztus 10-én és 11-én vihar sújtotta, így több ingatlanban jelentős karok keletkeztek. A legnagyobb a Bogojinai Általános Iskolát érte, amelyről a viharos szél letépte a tetőt. Károk keletkeztek Szentlászlón a faluotthonon és a siralomházban, valamint Pártosfalván a volt Kötöde épületén. A községi tanács a költségvetési tartalékot fordítja a károk szanálására, amit 20 ezer euróról 90 ezerre emeltek.
A változó törvény értelmében új községi rendeletet kell kidolgozni a telekhasználati díj elszámolásáról, ennek első olvasatát Moravske Toplicén meg is tartották. Az újdonságok ellenére a díj szinte változatlan marad (mintegy 1–1,5 euróval lesz több a jelenleginél), a jogi személyek esetében pedig a díj érezhetőbben alacsonyabb lesz. A tanácstagok a rendelet 2. olvasatáig a telekhasználati díj konkrét kiszámítását kérik.
Moravske Toplice Község ünnepét szeptember 9-én tartják meg Bogojinán, ennek keretében a tanács díszülésén községi díjakat és elismeréseket osztanak ki.
MCSi Design