kiscim0718
 

Célzott, pontosan kidolgozott mozgás

kulcsarne35171Az iskolakezdésre – amolyan bemelegítésül – az 1. Számú Lendvai KÁI-ban a magyarországi modern fejlesztőpedagógia megteremtésének egyik első képviselője, a tanulásban tapasztalható pszichés gátlások feloldásának kutatója és továbbfejlesztője, Kulcsár Mihályné tartott foglalkozásokat az elmúlt héten a két lendvai általános iskola érdeklődő tanárainak.
kulcsarne35172– Mi is a lényege a foglalkozásnak, melynek kivitelezéséhez általában nem egy egyszerű terem, hanem egyenesen egy tornaterem szükségeltetik?
– Igen, ebből is sejthető, hogy ez egy mozgásterápiás tanfolyam. A tanulási képességeket lehet vele javítani, tehát az írás-olvasás, számolás esetén problémákkal, figyelemzavarral küzdő magatartású gyermekeknek segít. Mert az, hogy egy ép, egészséges és értelmes gyereknek gondjai legyenek az írással, a matematikával, a beszéddel, az nem rendjén való dolog. Főleg akkor nem, ha egy támogató család áll a gyermek mögött, ilyenkor semmi nem indokolja, hogy a fenti képességeket ne tudják elsajátítani. Ha viszont bizonyos mozgásfázisok kimaradtak a fejlődés során, az agykéreg nem tud problémátlanul beérni. Ezt a mozgásterápiával lehet pótolni, s akkor egyre jobban teljesít a gyerek.
– Lehet-e a mozgásterápiával – a napjaink óriási problémájának számító – hiperaktivitást is kezelni, „gyógyítani”?
– Ezzel a problémával már kezdő pedagógus koromban találkoztam, amikor egy osztályban 31 elsős közül 27 „iskolaéretlen” volt. S a mozgásban találtam meg a kulcsot a terápiához, s ezt a gyakorlatban végzem ma is. Ez nem egy sporttevékenység, hanem nagyon célzott, nagyon pontos mozgással fejlesztjük a különböző agyterületeket. Mindegyik mozgásforma, amit a gyermekekkel végeztetünk, egy-egy agyi mezőhöz van kötve. Ehhez pedig az kell, hogy felderítsük, vannak-e éretlen területek az idegrendszerében, s ha vannak, akkor ezeket speciális, célzott mozgásokkal fejlesztjük.
Kulcsár Mihályné több tanulmány és szakkötet szerzője is. Főműve, a Delacato módszerre alapozott, több kiadást is megélt, „A tanulás öröm is lehet” című könyve hamarosan talán szlovén nyelven is olvasható lesz.
MCSi Design