kiscim4117
 
 
zsibongo10Kedden délután életre kelt a Lendvai Kétnyelvű Óvoda udvara és utcája, ahol hagyományosan az Őszi zsibongó az utcán elnevezésű rendezvényre érkeztek a kicsik és a kicsit nagyobb óvodások.

Bővebben...

kukorica4117Meglepően sokan jöttek el a kukoricafosztásra, melyet hagyományélesztőként szervezett a dobronaki Petőfi Sándor ME hétfőn délután a Dobronoki György-ház udvarán. Kicsik és nagyok a kukoricakupacon vagy a padokon helyet foglalva szedték le a „sást” a sárgára érett kukoricáról.

Bővebben...

kaposzta4117Vasárnap délután a sali Dišeči volčin – Henye boroszlán Turisztikai Egyesület szervezésében 15. alkalommal került megrendezésre a tradicionális Káposzta ap, a káposztás ételek színes skáláját felvonultató rendezvény Salban. A muravidéki szlovén nyelvjárásban népszerűsített káposztanap – Kapüstni den – a szervezők legnagyobb rendezvénye az év folyamán.

Bővebben...

kai24117A II. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában pénteken nyílt napot tartottak, amelyen a látogatók betekinthettek az iskolában zajló tanórákba. Volt környezetismereti óra, melyen az ősszel kapcsolatos témákról tanultak az iskolások, majd a szlovén és a német nyelv oktatása, valamint a matematika került sorra. Emellett a legaktívabbak sportórán mutatták be tudásukat, néhány tanuló pedig lángossütésben vett részt.

Bővebben...

okohaz4117Kapornakon az utolsó bérlője óta több mint két évig üresen, gazdátlanul állt a mesébe illő épület, az ökoház, augusztustól azonban újra kiadta a község. Az új bérlő Könye Tibor és felesége, Jožica lett. Tibor hodosi gyökerei lévén rendszeres hazajáró volt, családja révén nem ismeretlen számára a gazdálkodás sem, ma pedig nyugdíjasként ő is gazda lett, méghozzá ökogazda.

Bővebben...

foldcsusz41171Lendva Község folytatja a földcsuszamlásnak kitett területek szanálását, nemrégiben a vár mögötti partot erősítette meg a kivitelező Pavčnik cég, ezzel több tíz év után ismét járhatóvá vált a gyalogút is. A munkálatok értéke 150 ezer euró. Emellett a hegyről lezúduló esővíz elvezetésénél a Vajs-háznál lévő akna is komoly problémát okoz, így itt is megkezdődött az átépítés.

Bővebben...

domonk4117Šalovci Község Tanácsa október 3-án tartott ülésén megtárgyalta a község féléves költségvetési beszámolóját. A költségvetés féléves bevételi teljesülése 45, míg a kiadásoké 42 százalékos volt, a gazdálkodás a jóváhagyott előirányzatok szerint haladt – nyilatkozta Fartek Iztok polgármester. Emellett a tanács megtárgyalta a község ingatlanvagyonának eladási tervét is, az összérték közel 140 ezer euró. Amíg a mezőgazdasági föld- és erdőterületek iránt van kereslet, az építési telkek és lakóházak megvásárlására nincs érdeklődés. A tervek szerint az értékesítésből befolyó összeget a község a tartozásainak törlesztésére fordítja majd – tette hozzá Fartek. Az ülésen elfogadták az óvoda új gazdasági árát is, mely hét euróval növekedett, így a teljes ár 422 euró, ebből a szülők hozzájárulása legfeljebb 350 euró lehet. Az új ár október 1-től érvényes. A tanácstagok beleegyezésüket adták továbbá az idősebbek otthoni gondozási díjának megemeléséhez is. Ezentúl a szolgáltatás elvégzésének teljes gazdasági ára hétfőtől szombatig 17,03 euró óránként, ebből az igénylő hozzájárulása 7,08 euró. Vasárnap és ünnepnapokon a gondozás óránként 18,79 euró, mely összeghez a gondozott 7,96 euróval járul hozzá.

Bővebben...

pedag41171A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete október 5-én – szimbolikusan a tanárok nemzetközi napján – tartott évi közgyűlésén a lendvai Bánffy Központban eredményesnek értékelte a szakmai fórum munkáját, és a következő mandátumra is az eddigi elnököt, Vida Törnar Juditot erősítette meg. Az egyesület alelnöke Tóth Erzsébet lett. 

Bővebben...

tajhaz4117Az összefogás iskolapéldájaként emlegethetnénk a szombat délelőttre meghirdetett szentlászlói önkéntes munkaakciót. Az Alvárium névre keresztelt tájház környékét szorgalmas kezek néhány óra alatt teljesen megtisztították.

Bővebben...

dobron40171A mai kor egészségtelen táplálkozása és a kevés testmozgás egyre komolyabb gondot jelent, a felmérések szerint a gyerekek komoly hányada túlsúlyos lett vidékünkön. Ez nemcsak egészségügyi problémákat, hanem társadalmi következményeket is vonhat maga után.

Bővebben...

A Vöröskereszt Lendvai Területi Egységének helyiségeibe betörtek hétfőn, és nagyobb mennyiségű ruhát, higiéniai kiegészítőket és élelmiszert tulajdonítottak el mintegy 800 euró értékben. Emellett az ismeretlen tettes(ek) több csomag Radenska naturela félliteres palackozott vizet is eltulajdonított(ak), amit lejárt szavatossága miatt egy elkülönített helyiségben tartottak. Az ügyben tovább nyomoznak – áll még a rendőrségi jelentésben.
hidro4017A Dobronak és Strehovci közötti kerékpárút elkészült, a kivitelezőnek azonban gondot okoz az igen meredeknek bizonyult árokpart megszilárdítása. A dobronaki hegy alatt húzódó partot ugyanis az eső elmossa, több helyen mélyen be is szakadt. A partot az állami beruházás kivitelezője, a muraszombati SGP Pomgrad többször is próbálta megerősíteni, de a gondok újra és újra jelentkeztek. Legutoljára úgynevezett hidrovetéssel (hydromulching) próbálkoztak, ami vízzel hígított fűmag és trágya kiszórása az eróziónak kitett területeken. A permetezéses módszert a Pomgrad először alkalmazta, és ez volt az első ilyen jellegű fűvetés szélesebb vidékünkön, a költségigényes hidrovetés azonban – mint kiderült – mégsem oldotta meg az árokpart tartós megerősítését.
ipo4017A Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete az Idősebb Polgárok Otthonával karöltve múlt csütörtökön hagyományosan megszervezte a generációk közötti találkozót, melyre a község tanintézményeiből érkeztek vendégségbe a tanulók és a diákok, hogy néhány közös órát töltsenek a szépkorúakkal az otthonban.

Bővebben...

turizm4017Az idei turizmus világnapja a tevékenység fenntarthatóságát jelölte ki fejlesztési irányként, hiszen az idegenforgalomnak hatása van a gazdaság, a társadalom és a környezetvédelem fejlődésére is. Lendván és Dobronakon is emelkedő trendet mutat a turizmus; vidékünkön főleg a természeti értékek felkínálásával lehet bővíteni a kínálatot.

Bővebben...

MCSi Design