kiscim5017
 
 
bazar5017Nagy volt a nyüzsgés pénteken a Színház- és Hangversenyterem előcsarnokában, hiszen tömegesen érkeztek a látogatók az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola Támogatási Alapjának hagyományos, karácsonyi vásárral egybekötött rendezvényére.

Bővebben...

szakmaborze5017A Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolában csütörtökön szakmabörzét tartottak a muravidéki középiskolák bemutatkozásával, melynek célja a középiskolába való beiratkozással együtt járó bizonytalanságok eloszlatása volt. Urisk Suzana projektvezető elmondta, hogy a meghívást szinte mindegyik muravidéki középiskola készséggel elfogadta.

Bővebben...

fejltanacs5017Az EU kohéziós fejlesztési eszközeiből a kvótarendszer alapján a Muravidék 48 millió euró fejlesztési támogatásban részesül. Az összeget a regionális fejlesztési megállapodás második felhívása alapján osztják fel a különböző projektekre. Elsőbbséget mindenképpen a muravidéki vízvezeték-hálózat befejezése kap.

Bővebben...

sajtolendva5017Balažek Anton, Lendva Község polgármestere hétfőn tartotta évzáró sajtótájékoztatóját, melyen jelen voltak Gjerkeš Stanislav és Horváth Ferenc alpolgármesterek, valamint a községi igazgatóság új titkára, Furlan Matej is.

Bővebben...

nhodos50171A múlt héten a Hodos Községi Tanács 18. rendszeres ülésén elfogadták a folyó év harmadik költségvetési módosítását, illetve tárgyaltak a vízellátás 2018-ban tervezett beruházásairól is.

Bővebben...

arbit5017Kozlovič Lilijana, a szlovén kormány főtitkára hétfőn Hotizán és Razkrižjén az érintett polgárokkal ismertette a nemzetközi döntőbírósági határozat értelmében kijelölt szlovén–horvát országhatár életbeléptetésére és a halászatra vonatkozó négy altörvényből eredő jogokat. Kozlovič Lendván úgy nyilatkozott, hogy a törvények a szlovén minisztériumok közötti egyeztetések alapján készültek el azokban a részekben, amikhez nem szükséges Horvátország együttműködése. Mint mondta, Miro Cerar kormányfő felhívta Andrej Plenkovič horvát miniszterelnököt, hogy hozzanak létre bizottságot, amely a nem életszerű megoldások orvoslását tárgyalná.

Bővebben...

cim tuz5017A tűzoltóegyletek és a polgári védelem segítségére szerencsére ritkán van szükség, ezért különösen fontos, hogy amikor bekövetkezik a katasztrófa, a mentőalakulatok hatékonyan és gyorsan cselekedjenek. Ennek szellemében egy évtized kihagyás után a hétvégén Lendván nagyszabású és összetett mentőgyakorlaton ellenőrizték a mentőalakulatok felkészültségét. A Tomšič utcai többlakásos lakótömbben a feltételezett földrengés utáni tűzvészben végeztek épület-kiürítést, személymentést és tűzoltást az egységek. A sikeres mentőgyakorlat után a tűzoltást a látogatók is kipróbálhatták.

Bővebben...

ipo4917A Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában pénteken hivatalosan átadták az új épületszárnyat, amelynek építése múlt év novemberében kezdődött. A beruházással az épület két szintjén összesen hat szobát alakítottak ki saját fürdőszobával és két társalgóval, emellett felvonó és lépcsőház is épült a 310 négyzetméter alapterületű új részlegben. Amint Špilak Franc igazgató elmondta, a beruházással az otthon kapacitása nem növekedett, továbbra is 172 az otthon lakóinak száma.

Bővebben...

vdc4917A Lendvai Szociális Foglalkoztató Központban kedden megszervezték a hagyományos nyílt napot, amelynek keretében az intézmény védencei műhelymunkákon mutatták be a központban folyó tevékenységet, valamint a lakóegység mindennapjaiba is betekintést engedtek.

Bővebben...

karitas4917– Míg az emberek általában ünnepnapokon ajándékoznak és szereznek egymásnak örömöt, a Karitász egész évben ezt teszi: törődik az elesettekkel és segíti a rászorulókat – hangzott el a zsúfolásig megtelt dobronaki kultúrotthonban, ahol a 25. muraszombati egyházmegyei Karitász jótékonysági rendezvényét tartották.

Bővebben...

svit4917A SVIT, a vastag- és végbélrák korai felismerését szolgáló országos program keretében november 30-án Lendván a szűrésen való részvételre felhívó regionális rendezvényre került sor Lendva Község és az Országos Népegészségügyi Intézet Muraszombati Területi Szolgálatának támogatásával.

Bővebben...

ujtamas49171A Lendva-hegy újtamási részén lévő kavicsos utat 2014-ben az eső szinte teljesen elmosta, autóval az Újtamás ezen részén szinte lehetetlenné vált a közlekedés. A több probléma megoldását is tartalmazó civilpetíció követelései közül az egyik már megoldódott: Újtamás ezen a részen aszfaltozott utat kapott.

Bővebben...

maucec4817A november 22-ei szavazás eredménye szerint a Muravidéket a következő mandátumban Maučec Marjan fogja képviselni az Államtanácsban.
A községi tanácsok által kijelölt 25 elektor három jelölt közül választhatott tagot az Államtanács önkormányzati képviseletébe. Maučec Marjant, az Államtanács titkárát Moravske Toplice, Beltinci, Kobilje, Gornji Petrovci és Odranci Község javasolta, Kardinar Marjant Dobronak és Turnišče Község indította, míg Karoli Milant Tišina Község. A 25 elektori szavazatból Maučec 14-et, Kardinar pedig 11 voksot kapott. Az Államtanácsnak 40 tagja van, közülük 22-en a helyi önkormányzatokat képviselik. Az Államtanács döntéshozatali hatáskörrel nem rendelkezik, legerősebb intézkedése a felfüggesztő vétó alkalmazása lehet, ami mindössze újbóli szavazást jelent az Országgyűlésben.
dora4817Pénteken a muraszombati kórház nőgyógyászati és szülészeti osztályának földszinti rendelőjében ünnepélyesen megnyitották a Dora országos emlőrákszűrő program hatodik központját. A program keretében az 50 és 69 év közötti nőket levélben hívják kétévente szűrővizsgálatra és évente legalább hatezer mammográfiai vizsgálatot végeznek el.

Bővebben...

MCSi Design