kiscim3317
 
radamos3317Szombaton, a Lendvai Tűzoltószövetség és a Radamosi ÖTE szervezésében Radamosban tartották meg a veterán tűzoltók 17. találkozóját és versenyét.

Bővebben...

ke epulet3317A Lendvai Közigazgatási Egység épülete már igencsak sürgető felújítását közel 15 éve tervezik. Most elmozdulás látszik a beruházást illetően, hiszen kiírásra kerülnek a munkálatok. Az épület teljes felújítására sor kerül, felvonó és új házasságkötő terem is készül.

Bővebben...

vihar33171A múlt héten újabb hőségrekordok dőltek meg vidékünkön, és ennek távozásával csütörtökön este a természet újra megmutatta kíméletlen erejét. Az orkán erejű széllel érkező eső, néhol jégeső szinte végigsöpört az egész régión, súlyos károkat okozva Morác, Sal és Hodos térségében.

Bővebben...

sal3317A községi ünnepet idén is hagyományőrző, sport, szórakoztató és kulturális rendezvénysorozat övezte a hétvégén, az ünnep szombaton díszüléssel zárult a sali kultúrteremben. A szép számban összegyűlt közönség előtt ünnepélyes keretek között kiosztásra kerültek a községi plakettek és elismerések.

Bővebben...

cseples3317A hetési kisfaluban vasárnap fotókiállítással és „élő gépi csépléssel” elevenítették fel a paraszti élet és a nyári foglalatosság nehéz, de szép „ünnepét”, az aratást és cséplést.

Bővebben...

bienn perec32171A BIO 25 Nemzetközi Formatervezési Biennálé vidékrevitalizálási programja keretében a „göntérházi ponton” vasárnap élelmiszer és gasztronómia témakörben a hetési perec bemutatójára került sor.

Bővebben...

vinarium32172Az idei 3. Vinárium Fesztivál augusztus 23-ától szeptember 2-ig kínál gazdag szórakoztató-kulturális, gasztronómiai és a régi szüreti hagyományokat felidéző programokat Lendván. A fesztivál két jelentős eseménye mindenképpen a Bográcsfeszt augusztus 26-án és a Lendvai Szüret szeptember 2-án. Idén rekordszámú vendéget várnak Lendvára.

Bővebben...

csaladok3217A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség és Hodos Község vasárnap hagyományosan megrendezte a Családok Őrségi Találkozóját. Jókedvből, vidámságból ezúttal sem volt hiány, a zene és a tánc pedig csak fokozta a hangulatot.

Bővebben...

vagta3217A II. Muravidéki Vágtát új helyszínen, Hosszúfaluban rendezték meg, ahol a szervezőknek rövid időn belül kellett megteremteniük a biztonságos és színvonalas versenyzés feltételeit. Az elvégzett munkát mi sem dicséri jobban, mint hogy a múlt szombaton a rendkívüli hőség ellenére nagyszámú lovas állt rajthoz és rengeteg látogató érkezett, akik érdeklődve követték az izgalmas versenyeket. Idén nyolc magyarlakta település versenyzője és hat szlovén lovas küzdött meg azért, hogy a budapesti Nemzeti Vágta nemzetiségi és nemzetközi futamaiból a középdöntőbe vagy még magasabbra jusson szeptember 15-e és 17-e között. Tarka volt a rendezvény kísérőprogramja is: látványos lovasbemutatók, gyermekprogramok, szórakoztató események várták a közönséget a mára az egyik legnagyobb érdeklődést keltő helyi eseményen. Képünkön a nemzetiségi futam első három helyezettje.

Bővebben...

szentlasztuz3117A moráci községből négy magyarajkú falu tűzoltói találkoztak szombat délután Szentlászlón, hogy összemérjék rátermettségüket, tudásukat, ügyességüket a tűzoltáshoz szükséges fogások, gyakorlatok terén.

Bővebben...

arat3117Az aratók vállukra csapták a kaszát és kiindultak a tájház mögötti búzamezőre. A fiúgyerekek vitték a frissítő „harmatost”, a lányok a kalácsot. A kasza vágta a gabonát, az asszonyok sarlóval segítették a férfiak munkáját. Ahogy a termés a földön sorokban elterült, azt a lányok kévékbe kötötték, a kévékből pedig keresztet raktak – 21-et, ez volt a szokás. Népviseletbe öltözve, a hagyományokat becsben tartva idézték fel a domonkosfaiak idén is az egykori aratási munkákat.

Bővebben...

boraszati31172A dobronaki „Bor és perec ünnepének” a bor és a házi készítmények kóstolása mellett immár két évtizede szerves része az új borkirálynő megkoronázása és a borászati tudást, valamint a gyorsaságot ötvöző vetélkedő, a borászati játékok megrendezése.

Bővebben...

biogaz 10A lendvai Ecos biogázerőmű ügyében - melyből még mindig árad a bűz – ,úgy látszik, felgyorsultak az események. A hét elején Irena Majcen környezetvédelmi miniszter és a felügyelők tettek váratlan látogatást az üzemben (a fotón), kedden pedig Vlasta Nussdorfer emberjogi biztos látogatott Lendvára, hogy érdeklődjön az ügyről. Az erőmű komoly(abb) szankciókat kapott, de még mindig üzemelhet. A község és a polgárok azonban határozottak: be kell zárni! Milyen lesz a nagytakarítás?
jakab2Dobronakon a hagyományőrzés és a jeles napok köré csoportosuló rendezvények és ünnepélyek egyre népszerűbbekké váltak. A plébánia és a magyar önkormányzat, valamint a helyi közösség idén is a Jakab-nap előtti hétvégére időzítette a tevékenységeket.

Bővebben...

MCSi Design